Danish
Danish
Nordjysk FødevareErhverv Nordjysk FødevareErhverv
  • Forsiden
  • Medlemsfordele
    • Netværk
      • Produktudviklingsnetværk
      • Netværk - digital fødevarekommunikation
    • Kontante fordele
  • Arrangementer
    • Tidligere afholdte arrangementer
  • Om os
    • Vision & Mission
    • Medlemmer
    • Persondatapolitik
    • Vedtægter
    • Indmeldelse i Foreningen Nordjysk FødevareErhverv
    • Bestyrelsen
    • Medarbejdere
  • Nyheder
    • Nyhedsbrev
  • Kontakt
  • Forsiden
  • Medlemsfordele
    • Netværk
      • Produktudviklingsnetværk
      • Netværk - digital fødevarekommunikation
    • Kontante fordele
  • Arrangementer
    • Tidligere afholdte arrangementer
  • Om os
    • Vision & Mission
    • Medlemmer
    • Persondatapolitik
    • Vedtægter
    • Indmeldelse i Foreningen Nordjysk FødevareErhverv
    • Bestyrelsen
    • Medarbejdere
  • Nyheder
    • Nyhedsbrev
  • Kontakt

Bæredygtig fødevarefremtid

Fordi fremtidens mad, også skal redde verden......

Sociolog og Fremtidsforsker, Birthe Linddal Jeppesen, FOOD FUTURE har til vores Fødevarekonference 2018 udarbejdet artiklen:

 EN BÆREDYGTIG FØDEVAREFREMTID

At tænke bæredygtigt er kommet for at blive. Bæredygtighed er en af tidens væsentligste mega-trends. En samfundsudvikling som man ikke kan, eller bør, vige uden om, hvis man vil være blandt de forreste og mest velrespekterede firmaer i fremtiden. Kort sagt, stadig flere forbrugere tager for givet, at du som virksomhed konstant perfektionerer dit produkt og dets værdikæde, så det ud over at levere på de primære parametre, også leverer til bæredygtigheden.

 FN har med sine verdensmål fra 2015 i den grad sat skub i bestræbelserne på, at skabe en mere bæredygtig verden. Og med de 17 verdensmål der favner alt fra bekæmpelse af fattigdom, over ligestilling, til uddannelse, stærke lokalmiljøer, og ikke mindst klimaindsats og grønnere løsninger for miljøets skyld, synes bæredygtigheds-dagsordenen i den grad uundgåelig for alle. Og hvor man tidligere, nok primært har haft en forståelse af begrebet bæredygtighed, som noget der mest handlede om miljø og klima-spørgsmål. Har nutidens bæredygtighedsbestræbelser et bredere sigte, om end den grønne dagsorden stadig fylder meget.

 Bæredygtighed handler om en forståelse for helheden og det samspil helheden udgøres af. Det handler om en forståelse af, at hvert enkelt verdensmål er en vigtig brik i det store puslespil mod en bedre verden. Selv en lille indsats, vil i samspil med andre små indsatser gøre en stor forskel. Det ene forudsætter det andet.

 En bæredygtig udvikling er som nedfældet i Brundtland rapporten tilbage i 1987:

 ”En bæredygtig udvikling er en udvikling, som opfylder de nuværende behov, uden at bringe fremtidige generationer muligheder for at opfylde deres behov i fare”.

 Forbrugerne vil have bæredygtige løsninger

Det voksende fokus på bæredygtighed har i den grad også ramt fødevarebranchen. De første mange år som politiske og lovmæssige krav til branchen. Krav og lovgivning som sjældent var elsket. Alt mens nutidens bæredygtighedsbestræbelser heldigvis oftere kommer fra virksomhederne selv. Hvis de da ikke ligefrem ”tvinges” frem, fra den voksende gruppe af fremsynede forbrugere som synes, at det kun kan gå for langsomt med at sætte en mere bæredygtig dagsorden i værk. Sværere er det jo heller ikke, hvis man magtede at hæve ambitionerne en smule og ville lidt mere.

 At tænke bæredygtighed ind i hele produktcyklus, og ikke mindst i relationen til forbrugerne, er derfor mere populært end nogensinde før. Nøjagtig som, at bæredygtigheden meget vel kan blive det altafgørende nøgleparameter, som sælger og differentiere produktet i fremtiden.

 Fremtidens samfund, såvel som en stadig voksende gruppe af nutidens forbrugere ønsker sig nemlig systemer, løsninger og produkter som er bæredygtige, og ikke mindst produceret grønt og miljømæssigt forsvarligt.

 Kort sagt, forbrugeren efterspørger i den grad produkter, som kan levere til opfyldelse af verdensmålene. Det kan fx være fødevarer emballeret i organisk materiale; mælkeprotein eller ”naturlige” svampe som vokser, omdannes, formes og som kan komposteres lokalt. Det kan være vegansk vaniljeis, hvor koens CO2 udledning jo ikke længere finder sted, fordi det er vegansk. Vaniljeis, hvor man samtidig har sikret vaniljebonden og dennes ansatte ordentlige vilkår i den tredje verden. Det kan være Lokal Brugsen der reducerer madspild og inviterer byens ældre til fællesspisning. Eller bonden der parkerer sprøjten, og erstatter den af micro-robotter der kravler rundt blandt kornets aks og eliminerer Rævehaler, Rejegræs og Væselhaler.

 En afgørende transformation mod bæredygtige systemer

 Vi står på tærsklen til det, der vil blive en radikal og afgørende transformation af produktionsformer, teknologier, logistikløsninger osv. i bestræbelserne på at skabe langt mere bæredygtige produktionssystemer. Det handler om en bedre verden, en grønnere verden. Det handler om en sikring af en sund, grøn og levedygtig planet mange år frem, til glæde for fremtidens generationer.

 Kom og hør Birthe Linddal Jeppesen's indlæg på vores Fødevarekonference den 25. september 2018 - Se program og tilmeld dig her 

<- Tilbage til nyhedslisten

Nyhedsbrev

Følg os på Instagram

    foodienord_dk
    12

    Nordjysk FødevareErhverv

    NOVI Science Park
    Niels Jernes Vej 10
    9220 Aalborg Øst

    CVR: 36950234

    Ring til os:
    Telefon: + 45 7244 4412

    Åbningstider:
    Man-torsdag: 8:00-16:00
    Fredag: 8:00-15:00

    Her bor vi

    ×Close